fbpx

SqWhere, Sungai Buloh

Project Info

Client Selangor Dredging Berhad

Project Description

Selangor Dredging Bhd’s SqWhere is an upcoming mixed development with SoVos, serviced apartments and retail offices, which has been designed as a thriving green enclave.

Located on Jalan Sungai Buloh, the development is strategically located across the road from the Kampung Selamat MRT, which is connected via a dedicated link bridge. The station is part of the Sungai Buloh–Kajang line, which passes through Sunway Giza, 1 Utama and The Curve shopping centres, and has direct access into the heart of the Golden Triangle in central Kuala Lumpur. It is also two stops away from the Sungai Buloh KTM station and the MRT Line 2 (Sungai Buloh–Serdang–Putrajaya) connection.

GREEN ENCLAVE
About 61 per cent of the entire development is dedicated to green landscaping, such as the 1.7-acre forest deck, which far exceeds the required 10 per cent for city developments.

At the heart of the mixed development, facing the shops and restaurants, is a landscaped courtyard called Retail SqWhere, which provides a communal space for both residents and visitors. The idea of this ‘town square’ concept resulted in the name SqWhere—the place where all activities take place.

STACKING IT RIGHT
Each of the components in the development have different access and serviceability. The 302 SoVo units and 255 serviced apartments are placed in the two towers that sit on a podium and share the facilities deck. Facilities include a floating gym, hydrotherapy, lap and children’s pools, children play area, function room, meeting rooms, and co-working spaces. The size, proportion and positioning of windows on the building elevations help create visual interest on the façade.

As the site gently slopes down towards the south and west sides, the terracing of the commercial units on the ground and first floors ensures that these units always maintain a connection to the street level. The basement parking area below the commercial levels and landscape deck provides the necessary commercial parking, while elevated parking will be provided for the residential units.

KEEPING IT GREEN
Passive design principles are employed to make this development more environmentally sustainable. The tower blocks are oriented north-south to minimise heat gain, while windows are generously proportioned to provide adequate daylighting and ventilation. Use of vent blocks in the building’s raw finish provide some visual interest, yet screening ability.

The extensive landscaping provides environmental cooling, and the pedestrian walkways connecting all the various components help reduce the need for vehicular transportation.